Од 2019 година плаќање со картичка преку оптечаток од прст

Mastercard објави дека корисниците ќе можат да користат биометриски решенија – како што се отпечатоци од прсти или препознавање лице – како начин за идентификување при купување и плаќање на картички од април 2019 година.

Најголемиот дел од потрошувачите – дури 93 проценти – повеќе би сакале да користат биометрика наместо лозинки за проверка на автентичност, а според студијата на Мастеркард и Универзитетот во Оксфорд, 92 проценти од банкарските професионалци сакаат да спроведат биометриски решенија.

Банките, исто така, посочуваат дека корисниците имаат поголема веројатност да ги завршат купувањата кога користат биометриска проверка. Стапката на напуштање е намалена за 70 проценти во споредба со другите методи, како што е испраќање на лозинка преку SMS.

Потегот кон биометриката е дел од новиот акционен план на Mastercard кој им помага на банките, трговците на мало и партнерите да спречат измама и да го подобрат искуството на потрошувачите во новата дигитална средина. Таа, исто така ги исполнува и новите регулаторни барања за идентификација на корисникот, што е пропишано со PSD2. Така, се создаваат нови услуги, користејќи модерни технологии, вклучувајќи и вештачка интелигенција.

Ознаки: 

Comments are closed.