Протекционизмот на САД и Кина меч со две острици

На кинеското министерство за надворешни работи, како одговор на одлуката на САД да воведе нови тарифи за увоз на соларни панели, најави дека протекционизмот е нож со  две острици, што ќе предизвика штета на двете страни.

“Протекционизмот е меч со две острици. Тоа не само што му наштети на другите, туку и самите”, рече портпаролот на Министерството Хуа Chunying на прес-конференција во Пекинг, пренесува Танјуг агенција Ројтерс.

Кина, пак, верува во сопствената економија, во која, како што истакна, домашната потрошувачка оваа година за прв пат ќе ја  достигне потрошувачка во САД.

“Ова значи дека по 2018 година, најголемиот пазар во светот ќе биде Кина”, изјави портпаролката

Кинеската економија не е американска.Некои економисти, сепак, се уште се скептични во врска со тоа, или тие не се согласуваат со таквите тврдења.

Кина, како најголем производител во светот на соларни панели, мерката на САД ја  нарече “претерана”  за воведување на 30-проценти тарифа на соларните панели.

Ознаки: 

Comments are closed.