Пред 34 години Стив Џобс го продаде првиот Мeкинтош

Стив Џобс со вртоврска  со гордост стоеше пред 34 години зад коцкастиот рачунар односно компјутер наречен Макинтош кој беше  за прв пат претставен во јавноста.Macintosh беше воведен во Флинт центарот во Калифорнија на 24 јануари 1984 година.

Сепак, познатиот Macintosh не е првиот компјутер што доаѓа од Apple. Ова свечено место е донесено од Apple 1, кое излезе во јули 1976 година.Интересно е што првата телевизиска реклама за првиот Mac кој беше премиерна за време на Супер Боул беше во режија на Ридли Скот, човекот одговорен за Alien, Blade Runner и Гладијатор.

Јаболкото Макинтош го добило името според типот на јаболка што во тоа време обично се одгледувале во Канада. Името на сортата е, имено, McIntosh. Сепак, оригиналното име на овој компјутер, од нејасни причини, требало да биде Велосипед.

Ознаки: 

Comments are closed.