Дневен извештај од светските берзи 31.01.2018

Берзанските индекси паднаа во вторникот. Цената на златото е во пораст, додека цените на суровата нафта паѓаат.
S & P500

Берзанските индекси паднаа во вторникот. Дау Џонс забележа најголема загуба од мај минатата година, оставајќи 362 поени. Континуираниот раст на цените на акциите, од една страна, и порастот на приносите од обврските од друга страна, дел од големите институционални инвеститори “ги турка” од берзата. S & P500 изгуби 1,09% и се затвори на 2822,43 поени. Победниците беа Амазон (+ 1,42%) и Фејсбук (+ 0,61%), додека губитници Пфазер (-3,13%) и Шеврон (-2,53%). На крајот од азиската сесија, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) пораснаа за 0,22%. Од почетокот на годината, индексот порасна за 5,57%

Dax30

Dax30 падна во вторникот (-0,95%), затворајќи на 13197,71 поени. Во 09:55 часот, се очекува да се соберат податоци од германскиот пазар на труд за јануари, а пред сè бројот на нови работни места и стапки на невработеност. Вчерашниот губитник беше акцијата на Дојче банк (-4,47%).

Злато

Цената на златото е во пораст за време на азиската трговија, бидејќи доларот е повторно во фаза на повлекување. Цената на златото е околу 1343 долари за  унца .

Сурова нафта

Во текот на Азија тргување, цената на суровата нафта се намали од минатата ноќ по  објавените податоци од Американскиот институт за нафта и исто така  во голем број  растат и  очекувањата (3.23 милиони барели однос на очекуваните 1,5). На крајот на азиската сесија, суровата нафта се продава околу 64,12 долари за барел, што дава пад од околу 0,59%.

EUR / USD

За време на азиското тргување, еврото зајакна во однос на доларот. На околу 08:30, еврото се разменува за 1,2445 долари, што на почетокот на европската сесија го покажува зајакнувањето на еврото за 0,34%. Во 09:55 часот, се очекува да се соберат податоци од германскиот пазар на трудот за јануари, а пред сè бројот на нови работни места и стапки на невработеност. Во 11:00 часот, прелиминарните податоци за стапката на инфлација во еврозоната ќе бидат објавени во четвртиот квартал. Во 14:15 часот, се очекува Извештајот за пазарот на трудот на САД (АДП) да биде увертира на официјалниот извештај на Владата .

GBP / USD

За време на азиското тргување, доларот се ослабна во однос на британската фунта. Не постојат економски вести и објави од Велика Британија денес. Во 08:30, оваа валута  е на 1,4194 $ за фунта, што значи слабеење на фунтата од 0,34%.

USD / JPY

За време на азиската трговија, јапонскиот јен се зајакна во однос на доларот. На околу 08:30, оваа валута се тргува на ниво од 108,69 јени за еден долар, што на почетокот на европската сесија го прави доларот послаб од јенот за 0,08%.

 

AUD / USD

За време на азиската трговија, американскиот долар ослабе во однос на австралиската валута. Последните податоци покажуваат забавен пораст на инфлацијата во Австралија отколку што се очекуваше. На околу 08:30, оваа валута пар е на 0.8089, што го прави австралиски долари посилен од САД за 0,07%.

Ознаки: 

Comments are closed.