Еврозоната забележа најбрз раст на економијата во последната декада

Економијата во еврозоната порасна за 2,5 проценти минатата година, што е највисока стапка на раст во последните десет години.Ова го покажаа објавените прелиминарни податоци на Европскиот статистички сервис Еуростат.

Тоа е најбрзата стапка на раст на еврозоната од 2007 година кога изнесуваше 3,0 отсто, според Ројтерс.

Во последниот квартал од 2017 година, бруто домашниот производ (БДП) на еврозоната се зголеми за 0,6 отсто на квартална основа, според податоците на Еуростат, кои исто така ги ревидираа нагорните податоци за растот на БДП во третиот квартал на 0,7 од претходните 0 , 6 проценти.

Во исто време, економската доверба во еврозоната падна малку во јануари на 114,7 поени од 17-годишниот висок од 115,1 поени од декември, според податоците објавени од Европската комисија денес.

Ова се должи на благиот пад на довербата во малопродажниот и услужниот сектор.

Ознаки: 

Comments are closed.