Волстрит: Акциите се во слободен пад, состојбата наликува на економската криза од 2008 година

Индустрискиот индекс Дау Џонс на њујоршката берза денес имаше најголем дневен пад од глобалната финансиска криза во 2008 година.

Си -Ен-Ен вели дека “на годините на Волстрит  ова и не не беше толку страшен ден” и дека “акциите беа во слободен пад”, додека Дау падна за речиси 1.600 поени, што беше без конкуренција највисок пад на бодовите во историјата за време на еден ден на тргување.

Се вели дека купувачите ја вратија и ја ограничија штетата, но дека на крајот на денот на берзата, Дау продолжи да паѓа во износ од 1.175 поени, што е повторно најлош резултат на овој затворен индекс што некогаш бил забележан.

Ен-Ен вели дека вкупниот пад изнесувал 4,6 проценти, што не е ни близу до уништувањето предизвикано од таканаречениот Црн петок од 1987 година или финансиската криза од 2008 година.

Ознаки: 

Comments are closed.