Тојота оствари рекордна добивка

Јапонскиот производител на автомобили Тојота моторс постигна највисока кварталната добивка во последните две години од 673,6 милијарди јени благодарение на послабаиот јен и силната продажба на домашниот пазар.

Најголемата јапонска автомобилска компанија објави дека очекува нејзиниот оперативен профит во оваа деловна година да се зголеми за 10 отсто, на 2.200 милијарди јени, или 20,23 милијарди американски долари, со 1.990 милијарди јени повеќе од претходната година.

Компанијата проценува дека нејзината нето-добивка ќе достигне 2400 милијарди јени, што е за рекордно ниво. Претходно беше предвидено да има нето добивка од 1.950 милијарди јени.

Во третиот квартал, Тојота продаде 2.63 милиони возила на глобално ниво, наспроти 2,28 милиони во претходната година. Продажба во Јапонија беа до три проценти, во Европа за 1,7 отсто, додека во Северна Америка се лизна од 745 на 735.000 возила.

Ознаки: 

Comments are closed.