Секторот на челик во Европската Унија очекува раст

Побарувачка за челик во Европа треба оваа година да расте, подржана  постојано од силен прилив на нарачки од поголемиот дел од секторите кои трошат суровина, соопшти Европската асоцијација за челик ЕУРОФЕР.

Во 28-те земји на побарувачката на Европската унија за челик, која го исклучува влијанието на промените во залихите треба да се зголеми оваа година на 1,9 отсто, односно со  исто темпо како и во 2017 година, со солидна побарувачка во индустријата и градежништвото.

Минатата година, увозот на челик во ЕУ падна околу еден процент, поради   заштитните мерки воведени со цел да се неутрализира влијанието на дампинг и нефер субвенции и поради зголемувањето на цените во Кина, која е извозот на кинески челик во Европа да стане помалку профитабилен.

Според податоците на Еурофер, кинескиот извоз на челик во ЕУ во 2017 година потона за 41 отсто. Рускиот извоз, исто така, се намали, за 32%, и украински на 31%.

Еурофер наведува дека мерките за заштита предизвикале недостаток, кој брзо ги надополниле другите земји.

Ознаки: 

Comments are closed.