„Тесла“ има проблем – Бележи рекордни квартални загуби

Најголемиот производител на електрични возила во светот, “Тесла”, ги забележа најголемите квартални загуби од 675,4 милиони долари, што е значително повисока отколку во истиот период од 2016 година, кога изнесуваа 121,3 милиони долари.

Во исто време, компанијата евидентира раст на приходите од 2,8 до 3,3 милијарди долари.Иднината на компанијата зависи од производството на моделот 3 седан. И покрај сите проблеми, компанијата објави дека се стреми да произведе модел 3 до крајот на првиот квартал од 2500 парчиња неделно, а до крајот на вториот квартал од 5000 парчиња.

Според основачите на “Тесла”, Елон Маск, бариерите за постигнување на производство на 5.000 возила неделно до крајот на вториот квартал се “секоја недела помали”.

Објавување на финансиските резултати не влијае значително на цената на акциите на компанијата, која е на почетокот на годината, се искачија на плус 10 отсто, по минатогодишниот раст од 35 отсто. “Тесла” е сега, со пазарна капитализација од 56,1 милијарди американски долари, втората највредна компанија во САД, зад Џенерал Моторс, чија вредност минатата година беше проценета на 145.6 милијарди долари.

Ознаки: 

Comments are closed.