“Los Angeles Times” продаден за пола милијарда долари

Лос Анџелес тајмс ќе оди во рацете на еден локален милијардер за договор вреден 500 милиони долари за да се стави крај на напнатиот период на сопственикот  Чикаго Трибјун.

Патрик Сон-Сион е еден од најбогатите луѓе во Лос Анџелес и, според Форбс, најбогат лекар во САД, со вредност од 7,8 милијарди долари.Денешната најава значи дека Лос Анџелес тајмс ќе биде во локална сопственост за прв пат по 18 години.Весникот неодамна го смени главниот уредник, трет пат во последните шест месеци, а новинарите за прв пат се организираа во 136-годишната историја на весникот кој се приклучи на синдикатот.

Конфликтите меѓу Лос Анџелес тајмс и сопствениците на Чикаго беа почести и растеа.Пред него, основачот на Амазон, Џеф Безос, го купи “Вашингтон пост” за 250 милиони долари, а Бостон Ред Сокс, Бостон Ред Сокс, Џон Хенри го презеде Бостон Глоуб за 70 милиони долари.

Ознаки: 

Comments are closed.