Дневен извештај од светските берзи 12.02.2018

Американскиот пазар на акции забележа раст во петокот. Цената на златото и цената на суровата нафта се зголеми за време на азиската трговија.
S & P500

Американскиот пазар на акции забележа раст во петокот. По повеќедневен пад, американските индекси се зголемија во петокот. Најголем победник е “Американ Експрес” (+ 3.83%), додека најголем губитник е “Вол Март” (-0.65%). На крајот на азиската сесија, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) забележаа зголемување од 0,64%.

DAX 30

Индексот на Дакс ослабе во петокот. Најголем губиток беше забележан од компании од индустријата, медиумите и софтверската индустрија. Infineon Technologies (+ 0,71%) беше победник, додека губитник на Комерцбанк (-4,09%). Индексот во идниот период се зголеми за 50,80% и се наоѓа на 40,07 поени, што е највисоко ниво во последните пет години.

Злато

Цените на златото зајакнаа за време на азиската трговија. Во текот на минатото тргување, цената на златото се зајакна, особено, како реакција на слабеењето на американската валута. Оваа недела, фокусот на учесниците на пазарот ќе биде на американските податоци за инфлацијата што понатаму би можеле да го одредат Федералните резерви со намера да ја зголемат каматната стапка. За време на азиското тргување, цената на златото се зголеми за 0,71%.

Сурова нафта

За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зајакна. И покрај сегашното зголемување, суровата нафта е под намален притисок, пред се поради зголемувањето на производството на ова гориво во САД. Во прилог на зголемување на производството на нафта е фактот дека извештајот на Бејкер Хјуз во петокот покажа зголемување на бројот на нови нафтени извори во САД за 26, така што вкупниот број сега е 791. Во текот на Азиското тргување, цената на суровата нафта се зајакна за 1,17%.

EUR / USD

Еврото зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денешното зајакнување на еврото се припишува на техничка корекција, откако минатата недела американскиот долар зајакна во однос на најголемите валути. Денес, нема големи економски вести од ЕУ и САД, меѓутоа, учесниците на пазарот оваа недела би можеле да бидат значајни информации за инфлацијата во САД и бруто домашниот производ во ЕУ. За време на азиското тргување, еврото се зајакна во однос на американскиот долар за 0,32%.

GBP / USD

Британската фунта зајакна за време на азиското тргување. За време на азиската трговија, британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за 0,22%.

USD / JPY

Американскиот долар ослабе во однос на јапонскиот јен за време на европското тргување. Денес е неработен ден во Јапонија, така што постои повеќе мирно тргување во оваа валута . Имајќи предвид дека денес нема економски вести од Јапонија и САД, девизниот курс на овој валутен пар може да биде под влијание на индикаторите за техничка анализа. За време на азиското тргување, доларот ослабна во однос на јенот за 0,08%.

EUR / GBP

Еврото зајакна во однос на британската фунта за време на азиското тргување. Денес во 10:50 говор држи член на Комитетот за монетарна политика на Банката на Англија Gertjan Vlieghen која може да влијае на текот на оваа валута . Денес не постојат економски вести од еврозоната. За време на азиското тргување, еврото зајакна во однос на британската фунта за 0,08%.

AUD / USD

Австралискиот долар зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Почетокот на неделата го означи порастот на цената на бакар за 1%, што влијаеше на порастот на цената на австралискиот долар. Исто така, американската валута е од почетокот на азиското тргување, со блага корекција по снимањето на порастот минатата недела. За време на азиската трговија, австралискиот долар се зголеми наспроти американскиот долар за 0,20%.

Биткоин

За време на азиското тргување, цената на биткоинот  слабее. Најголемата криптовалута  продолжува да бележи пад во одговор на целокупната нестабилност што ја придружува пазарот на криптовалути  и соопштенија регулатори во Кина и Јужна Кореја, за да бидат во можност да се ограничи тргување со овие инструменти. На околу 08:10, цената на најголемиот криптоид е околу 8.465 долари, што значи 1,40%.

 

Ознаки: 

Comments are closed.