Изгледите да земјите од Западен Балкан влезат во Европската Унија остануваат далечни отценува „Financial Times“

Фајненшл тајмс” проценува дека по презентацијата на Стратегијата за ЕУ ​​за Западен Балкан, изгледите за овие земји да се приклучат кон Унијата остануваат далечни.

Сепак наведено е дека Европа не треба да се откаже од својата намера, инаку Русија и Турција ќе го заземат своето место.”По долга пауза, ЕУ уште еднаш е подготвена да разговара за проширување на своите граници”, ФТ и потсетува дека минатата година владите и претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер на шест земји од Западен Балкан  им вети “сигурен изглед за членство во ЕУ”.

Британскиот весник, сепак, потсетува дека од 2004 година има замор од проширувањето на ЕУ на исток и дека проблемите со мигрантите предизвикаа горчина меѓу гласачите во Унијата. Авторот на текстот, сепак, забележува дека не треба да се заборави важен сегмент, што е геостратегиско значење што би го имало проширувањето на ЕУ во случајот на Западен Балкан.

Во него се додава дека се ‘уште е во интерес на сите партии да влезат и земјите од Западен Балкан во ЕУ  односно ова да биде реална можност за балканските земји ,  затоа што по толку многу години чекање на прагот, стана многу сомнителни во искреноста на Брисел.

“Ветувањата на членството станаа серијата тешки одлуки за земјите од Западен Балкан. На пример, Србија направи сериозни отстапки во однос на Косово. Сепак, времето за влез во ЕУ и понатаму е многу долго, а во меѓувреме, влијанието на ЕУ се намалува. Денес, само 26 отсто од Србите влегуваат во Европската унија “, објави британскиот весник.

“Фајненшл тајмс” предупредува дека Русија и Турција се подготвени да ја преземат позицијата на ЕУ ако ЕУ се откаже.

 

Ознаки: 

Comments are closed.