Паника на Волстрит – Клучните индекси значајно тонат

По краткото закрепнување, клучните индекси на американскиот Волстрит повторно тонат.
Индексот Дау Џонс индустри изгубил 1.032 поени или 4,2 отсто, паднал на 23.860 поени, што е околу 10 проценти пониско од рекордот постигнат пред неколку недели, пишува “Јутарњи лист”.

Како што пишува во “Вашингтон пост”, новата криза дојде како резултат на зголемената загриженост на инвеститорите дека набргу би можело да се забрза  растот на каматните стапки.

Во прилог на Dau Jones Industry, индексот составен од 30 водечки американски индустриски компании, технологијата Насдак и посеопфатната S & P 500, која падна за повеќе од 3%, исто така забележа силен пад. Она што дополнително се загрижува е што таквите жестоки несреќи се постигнуваат со промет од 50 отсто повисок од просекот.

Продажбата на светските берзи започна минатиот петок и продолжи во првите два дена од оваа недела, за што можете да прочитате во специјалните вести.

Ознаки: 

Comments are closed.