Утре ново задолжување од 36 милиони евра на Министерството за финансии. Долгот постојано расте

Министерството за финансии планира утре да се задолжи за нови 36 милиони евра преку нови аукции. Министерството од банките ќе побарува заем преку 12 месечни записи, 3 годишни, 5 годишни и 15 годишни обврзници.

Покрај половина милијарда евра еврообврзница за која Министерството се задолжи во јануари, истиот месец и на домашен пазар Финансии се задолжи за 98 милиони евра. Ова значи дека долгот по глава на жител само во јануари се зголемил за околу 290 евра.

 

 

 

 

 

 

Ознаки: 

Comments are closed.