Вештачката интелегенција ќе биде милијарда пати попаметна од луѓето тврдат научниците

Вештачката интелигенција може да биде милијарди пати попаметен од човештвото, што може да предизвика луѓето да се поврзат со компјутери, со цел да преживеат, велат футуристите.

Говорејќи на панелот, на Самитот на Светската влада во Дубаи, коментарите Јан Пирсон ги поддржаа идеите, претходно објавени од генералниот директор на Тесла, Елон Маск.Факт е дека вештачката интелигенција може да оди подалеку од луѓето, и дека може да биде милијарди пати попаметена од човештвото”, повтори Пирсон.

Една форма на заштита од доминацијата на вештачката интелигенција е дека вештачката интелигенција ќе биде поврзана со човечкиот мозок, со цел да се достигне IQ на компјутерот.

На самитот на светската влада во 2017 година, Маск, кој предупреди за моќта што вештачката интелигенција може да ја постигне во иднина. Тој додаде дека во овој случај луѓето и машините ќе треба да се поврзат со цел да останат релевантни на пазарот и да ги избегнат негативните последици од доминацијата на посилна технологија.

Инаку, Маск започна со стартување наречено Неуралнин, чија цел е да се спои човечкиот мозок и вештачката интелигенција.

Пирсон неодамна изјави дека работните места наскоро ќе исчезнат во кои не е потребен човечки фактор. Во овој поглед, вештачката интелигенција и нејзиното влијание врз пазарот на трудот беа главната тема на самитот на Светската влада.

 

Ознаки: 

Comments are closed.