Дневен извештај од светските берзи 14.02.2018

Американскиот пазар на акции забележа раст во вторникот. Златото и цената на суровата нафта се зајакнаа за време на азиската трговија.
S & P500

Американскиот пазар на акции забележа раст во вторникот. Пазарот на  акции трет последователен ден расте, како учесници на пазарот и понатаму се убедени дека полека запира selloff што се случи во акција на пазарот во САД минатата недела. Најголем победник беше Cisco Systems Inc. (+ 1,55%) и Wal-Mart (+1,44)

Ger 30.

Индексот Гер 30 во вторникот беше ослабен. Најголема загуба е забележана од компании од технолшката индустрија, технологија и телекомуникации. Најголемата добивка беше снимена од страна на Луфтханза (1,44%) и на најголемите загубари компанија тужител (1,66%).

Злато

Цените на златото зајакнаа за време на азиската трговија. Денес во 14:30 часот, во САД, ќе бидат објавени податоци за продажбата на мало и индексот на трошоците на основните производи (Core CPI). Оваа информација учесници на пазарот внимателно да се следи со тоа што ќе веројатно добри показатели може уште повеќе да се зајакне на федерални резерви со цел да на следниот состанок во март ги зголеми каматните стапки. За време на азиското тргување, цената на златото се зголеми за 0,47%.

Сурова нафта

За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зајакна. Денес во 16:30, извештај за залихите на сурова нафта ќе бидат објавени и на американската влада, што уште повеќе може да влијае на цената на суровата нафта. За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зголеми за 0,42%.

EUR / USD

Еврото зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денес, се очекува да бидат објавени важни економски податоци и за Еврозоната и за САД. Во 11:00 часот, ќе бидат објавени прелиминарните податоци на бруто домашниот производ во ЕУ, додека во 14:30 часот, во САД, ќе бидат објавени податоци за продажбата на мало и индексот на трошоците на основните производи (Core CPI), од кои сите може да доведе до зголемување на цената флуктуации во девизниот курс на оваа валута п. За време на азиската трговија, еврото се зајакна во однос на американскиот долар за 0,19%.

GBP / USD

Британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денес беше официјално требаше да започне кампањата “патот кон Брегзит”, предводена од премиерката Тереза ​​Меј на  Велика Британија Таа и   министрите, имаат за  цел да ја направат јавноста поблиску до договор за транзиција .  За време на азиската трговија, британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за 0.11%.

USD / JPY

Американскиот долар ослабе во однос на јапонскиот јен за време на азиското тргување. Американската валута достигна најниска вредност во однос на јапонскиот јен во последните 15 месеци. И покрај ова утро објавија разочарувачки податоци од бруто-домашниот производ во Јапонија, јапонската валута зајакна во голема мера о тоа се  се должи на шпекулациите дека може да има промена во монетарната политика на Банката на Јапонија. За време на азиското тргување, американскиот долар ослабе во однос на јапонскиот јен за 0,54%.

EUR / GBP

Еврото зајакна во однос на британската фунта за време на азиското тргување. . За време на азиската трговија, еврото зајакна во однос на британската фунта за 0,12%.

AUD / USD

Австралискиот долар зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Австралиската валута во текот на тековната тргување продолжи да се зајакне иако индексот на довербата на потрошувачите во таа земја, покажале послаби резултати во однос на претходниот месец.  За време на азиската трговија, австралискиот долар зајакна во однос на американскиот долар за 0,22%.

БиткоинВо текот на Азија тргување, цената на Биткоинот зајакнува. Пазарот на криптовалутите забележа пораст, откако беше објавено дека постои можност дека регулаторите Јужна Кореја нема да ја забрани трговијата  со криптовалути. За време на азиската трговија, цената на битката се зголеми за 4,03%.

Ознаки: 

Comments are closed.