Долгот на САД до 2028 година ќе порасне на 30.000 милијарди долари

Според проекциите на Канцеларијата за буџет во Белата куќа, јавниот долг на САД ќе достигне 29.900 милијарди долари до 2028 година, а буџетскиот дефицит ќе изнесува 101 процент од бруто-домашниот производ во САД.

Јавниот долг на САД моментално изнесува рекордни 20,6 милијарди долари, највисоко ниво од крајот на Втората светска војна.Американскиот претседател Доналд Трамп, во новиот предлог за буџетот, побара рекордни 686 милијарди долари за Пентагон, зголемување за 13 отсто во текот на буџетот за 2017 година.

Американската агенција за кредитен рејтинг Мудис минатата недела предупреди дека би можела да го намали својот рејтинг поради “значително влошување на фискалната ситуација”. “Неодамна усвоените даночни реформи ќе ги интензивираат и зголемат фискалните притисоци”, рече аналитичарите на Мудис.

Кина рејтинг агенција Dagong го намали американскиот рејтинг на BBB + во јануари, ставајќи ја американската економија во иста кошница со Перу, Колумбија и Туркменистан.

Ознаки: 

Comments are closed.