Ова се најкорумпираните земји во светот

 

Листата на најкорумпираните земји во светот прикажана во “Индексот на финансиска тајност 2018” е составена од Меѓународната организација на даночни мрежи.
Објавена е невообичаена ранг листа, која открива кој во светот најмногу им помага на богатите да го скријат имотот и да избегнат плаќање даноци. Тоа е “Индекс за финансиска тајност 2018”, составен во Меѓународната организација за даночна правда. Листата покажува дека Швајцарија е “најкорумпирана”, или “најпозната земја” во светот, бидејќи има најсилна финансиска тајна.

Швајцарија е предок на даночните раеви во светот, еден од најголемите офшор финансиски центри на светот и една од најголемите јурисдикции за чување на финансиски тајни”, рече мрежата, која веќе 15 години се занимава со оваа тажна тема. Нејзините финансиски експерти ја составија оваа црна листа за една година, користејќи податоци од ОЕЦД, ММФ, владата и други институции.

Второто место за корупција е Соединетите Американски Држави, по што следуваат Кајмански Острови, Хонг Конг и Сингапур. Многу високо, на шесто место, се наоѓа Луксембург. Зад него се Германија, Тајван, Обединетите Арапски Емирати. Листата вклучуваше 112 земји.

Ознаки: 

Comments are closed.