Руски нуклеарни инжинери пробале да рударат биткон со злоупотреба на најголемиот државен суперкомпјутер

Неколку инженери на рускиот Федерален нуклеарен центар се уапсени за обид да го искористат еден од најголемите суперкомпјутери во Русија за рударење на биткоин.
Татјана Залескаја, раководител на прес-службата на институтот, изјави дека е покрената кривична тужба против инженерите.

“Тоа е неовластен обид да се користат компјутерски средства за приватни цели.Централен суперкомпјутер, кој има капацитет од 1 петафлоп или 1.000 трилиони пресметки во секунда, во тоа време не беше поврзан со Интернет од безбедносни причини. Кога инженерите се обиделе да го поврзат со Интернет, со цел да ја искористат својата моќ за рударството, безбедносната служба можела да ги запре.

Уапсените инженери не беа први што ги користеа поранешните советски воени рударски единици. Да потсетиме, компанијата “Ice Rock Mining” планира да започне рударски операции во поранешниот советски бункер, кој се наоѓа во пештерата во Алмати, на територијата на Казахстан.

 

Ознаки: 

Comments are closed.