Граѓаните ќе треба да одат постари во пензија и да плаќаат поголем придонес за пензиско осигурување

Да се зголеми старосната граница за одење во пензија и да се подигне придонесот за пензиско осигурување. Меѓународниот монетарен фонд останува на истите препораки. 

 

Да се зголеми старосната граница за одење во пензија  и да се подигне придонесот за пензиско осигурување. Меѓународниот монетарен фонд останува на истите препораки од минатата есен.

Според ММФ, старосната граница за одење во пензија и придонесот за пензиско осигурување мора да се доведат на нивото во Европската Унија, а моменталните пензии да растат само поради инфлациските движења.

Имено, и мажите и жените ќе треба да одат во пензија на 65 години.

Граѓаните се гневни заради можното зголемување на старосната граница за одење во пензија. Македонија е земја која има тренд на стареење на населението додека младите немаат перспектива за наоѓање на работа и основање на семејство.

Со зголемувањето на старосната граница за одење во пензија се прологира времето за работа  за луѓето кои веќе се истрошени и немаат елан за работа додека младите се загававени во безизлезност поради неможноста да се интегрираат во општеството како млади просперитетни луѓе со основен приход за егзистенција и живот.

Понатаму проблемот со зголемената старосна граница за одење во пенизија нема добар ефект на економијата поради недостатокот од млади креативни и луѓе полни со ентузијазам кои се во своите најдобри години за створање. Напротив тие работни места ќе бидат  зафатени со луѓе кои  го дале својот придонес во професијата и едвај чекаат да одат  во пензија но нема да можат заради законот.

Во јавноста имаше бранувања во врска со овие изјави на ММФ и граѓаните велат дека ваква измена не смее да биде прифатена затоа што не е добра за целокупното население.

 

Ознаки: 

Comments are closed.