Економијата тоне-Македонија со 5 пати помалку странски директни инвестиции споредено со 2016 година

Според информации од Народна банка на Република Македонија странските директни инвестиции се намалени за 5 пати споредено со 2016 година.

Очигледно е дека е намалена заинтересираноста на странските инвеститори за Македонија како бизнис дестинација. Според експертите ова е резултат на лошата политика која новата влада ја води во врска со странските инвестиции.

 

Во јавноста  имаше информации  дека  новата влада отворила 8 странски инвестиции додека од  опозицијата ВМРО ДПМНЕ  дојдоа обвинувања дека  новата владејачка гарнитура се фали со инвестиции кои биле преговарани во време на ВМРО ДПМНЕ.   Исто така тие тврдат дека останатите инвестиции  кои ги брои  владата  во ново отворени се веќе постоечки односно донесени во време на ВМРО ДПМНЕ  и само решиле да ги прошират постоечките капацитети.

Имено, економијата бележи лоши резултати, нови инвестиции скоро и да нема додека малите компании се жалат дека се оставени на цедило од страна на новата влада.

Понатаму,ветувањата за плата од 30.000 денари кои  не се исполнија додека македонските граѓани се изложени на повисоки давачки и даноци а цените на основните производи повеќе кратно се покачија.

Експертите велат дека намалувањето на странските инвестиции е резултат на  лошите сигнали што ги праќа новата влада кон потенцијалните инвеститори и исто така лошата економска политика која ја прави Република Македонија непожелна за влез на странски капитал.

 

Ознаки: 

Comments are closed.