Мерцедес фатен во измама

Американските истражувачи откриле дека автомобилите на германскиот гигант Дајмлер биле опремени со софтвер кој им помогнал да ги поминат тестовите за издувни гасови.
Информациите беа објавени од страна на германските медиуми, кои се однесуваат на доверливи документи.

Дајмлер, компанијата која го произведува познатиот Мерцедес, е под истрага од страна на американските и германските власти поради прекумерни емисии на штетни гасови во дизел возила, и дека според Ројтерс, администрацијата и истражување може да доведе до големи казни за компанијата и за повлекување на пазар на автомобили.

Портпаролот на Daimler одби да коментира за содржината на документите, велејќи само дека нивната компанија целосно  соработуваат со американските власти и очекуваат да се склучи договор за доверливост на истрага од страна на Министерството за правда на САД.

Ознаки: 

Comments are closed.