Блокиран влез на фабрика во Виница: Револтирани работници и доверители ја блокираа „Зона Трико“ во Виница

Работниците и доверителите ги блокираа влезовите на текстилната фабрика „Зона Трико“ од Виница за да го спречат изнесувањето машини и опрема од производните хали. Во компанијата дојде и стечајниот управник со решение од судот дека сопственикот на фабриката не смее да отуѓува ниту еден дел од имотот.

Над 150 вработени со години чекаат да ги добијат заостанатите осум плати, а во 2016 година за четири месеци работење им бил исплатуван надомест од по 1 денар.

– Камионите се во кругот на фабриката за да ги однесат машините, а сопственикот го нема да каже кога ќе ни го плати трудот. Поднесовме и кривична пријава. Одговор се уште нема, но не се откажуваме, вели Лилјана Стоименова, работничка од „Зона Трико“.

На протестот се придружија и доверителите кои извршувале услуги за „Зона Трико“, а подолг период чекаат да им бидат платени побарувањата.

– Веќе две и пол години чекам да ми бидат исплатени 50 илјади евра за транспортот на стоката до Германија. На други фирми им должат три пати повеќe. Вкупниот долг кон доверителите е еден милион евра, тврди Моне Стојков, управител на транспортната компанија „Партнер“ од Виница.

Доверителите бараат судот и надлежните институции да го спречат изнесувањето на машините од виничката текстилна компанија и да се преземат законски мерки за досегашното прекршување на решението што го донел судот.

Ознаки: 

Comments are closed.