Европскиот монетарен фонд основа нов спасувачки фонд

Европски монетарен фонд, се планира како замена за фондот за спас на еврозоната, и треба да се контролира од страна на земјите-членки и независно од Европската комисија.
Ова го изјави директорот на Европскиот механизам за стабилизација (ЕСМ), Клаус Реџинг.

Европската комисија, пак, сака ЕСМ да  стане институционално тело на ЕУ под надзор на Европскиот парламент, јавува Ројтерс.

“Тоа ќе биде добро за ЕСМ да се вклучени во Договорот за Европската унија (Договорот од Мастрихт). Сепак, начинот на кој Комисијата е доведена во прашање. Јас би сакал да ЕСМ игра слична улога како Европската инвестициона банка”, вели весникот Regling “Ausburger алгемајне цајтунг “.

Европската комисија минатата година претстави пакет на мерки за подлабока економска интеграција од 19 земји-членки на еврозоната, во обид да се направи блок поотпорен на можна криза.

Меѓу овие мерки е трансформацијата на ЕСМ во Европскиот монетарен фонд.

Во моментов, главна задача на ЕСМ е да се позајмуваат пари на владите кои се исклучени од меѓународниот пазар, во замена за спроведување на реформите кои ќе ги донесат нивните економии  на вистинскиот пат.

Ознаки: 

Comments are closed.