Кога Бил Гејтс би трошел по еден милион долари дневно своето богатство би го потрошил за 245 години

Ако  Бил Гејтс беше држава – ќе биде 37-та најбогата нација во светот.

Со нето вредност од 89 милијарди долари, основачот на Мајкрософт Бил Гејтс е еден од најбогатите луѓе во светот.Основачот на “Мајкрософт” секоја секунда заработува 250 долари, што значи дека заработува околу 20 милиони долари дневно, или 7,8 милијарди долари годишно.

Во 1975 година, Бил Гејтс, заедно со Пол Ален, го основа Мајкрософт. На 31 година, тој стана најмладиот милијардер во светот. Дваесет години подоцна тој го објави Windows 95 и стана најбогат човек во светот. Од тогаш, таа е на врвот на листата на најбогати претприемачи и најмоќни филантропи.

Ова е потврдено од страна на фактот дека поднесува оставка како извршен директор на компанијата “Мајкрософт”, со цел да се фокусираат на работата на фондацијата “Бил и Мелинда Гејтс”, која во текот на годините донирани во добротворни цели 41,3 милијарди американски долари. Сепак, Гејтс троши пари со сопствено задоволство, па во 1997 година купил авион од 21 милион долари.

 

Ознаки: 

Comments are closed.