Кока- Кола во загуба од 2,75 милијарди долари

Американската компанија Кока-Кола покажа загуба во четвртиот квартал од 2017 година.
Компанијата со седиште во Атланта објави загуба од 2,75 милијарди долари или 65 центи за акција, поради зголемување на даночната обврска на 3,6 милијарди долари, како резултат на неодамнешните даночни промени во САД.

Приходите на компанијата, исто така, паднаа, бидејќи најголемиот производител на безалкохолни пијалаци и пијалаци во светот го продава својот бизнис во флаширање. Приходите паднаа за 20 отсто на 7,51 милијарди долари, но сепак ги надминаа проекциите на Волстри во Вулверхемтовите кои предвидуваа дека ќе изнесува 7,36 милијарди долари.

Индустриските аналитичари веќе прогнозираат пад на двата индикатори поради тековните промени во работењето на компанијата, но и покрај тоа, акциите на Кока-Кола зајакнаа ова утро на 28 центи на 45,06 долари.

Ознаки: 

Comments are closed.