Земјоделците изиграни од страна на владата. Од ветените 160 милиони евра за субвенции издвоени само 136 милиони

Скратени се  24 милиони евра кои беа наменети за субвенции за земјоделците. Имено, владата на СДСМ ветија 160 милиони евра за земјоделците но тоа не го исполнија. Напротив субвенциите наменети за граѓаните кои ја обезбедуваат својата егзистенција на најтежок можен начин се скратени.

Владата пред изборите ветуваше подобар третман на земјоделците и подобрување на условите за работа. Тие ветуваат зелена нафта, загарантиран откуп на земјоделските производи и високи цени но ништо од ова не се исполни. Земјоделците се оставени сами на себе.

Производителите на пиперка беа незадоволни заради ниската цена и голем дел од нивниот род се скапа поради немање на откуп и сигурни цени.

Понатаму, на оризопроизводителите во кочанско-виничкиот регион повеќе од половина од минатогодишната реколта им скапува  по амбарите.Земјоделците и понатаму мака мачат за да го продадат својот род во кој го вложиле целокупниот труд.

Според ексрепритет  ваквата лоша земјоделска политика   постепено го  уништува земјоделството како гранка. Ова се случува  поради фактот дека станува земјоделието  се повеќе станува неисплатливо за работа. Имено,  точната исплата на средствата и сигурниот пласман  се основни и неопходни  за основна егзистенција на самиот земјоделец  и за влог во наредната реколта. При вакви услови на немање на пласман и  катастрофално ниски откупни  цени традиционалниот земјоделец не може да ја издржи годината и нема средства кои се потребни за продолжување со оваа дејност.

Владата на Република Македонија ветуваше помош за земјоделците и зајакнување на оваа гранка но овие ветувања останаа неисполнети. Земјоделците се револтирани и гневни.

Експертите сметаат дека со ваквите политики се демотивира и останатото население и млади луѓе кои имаат претприемачки дух да се занимаваат со оваа дејност.

Ознаки: 

Comments are closed.