Македонецот нема пари да го помине месецот. Трошоците за основна егзистенција за 9.000 денари поголеми од просечната плата

Според синдикалната минимална кошница што секој месец ја прави Сојузот на синдикати на Македонија на едно четиричлено македонско семејство во јануари му биле потребни 32.345 денари за задоволување на основните месечни потреби.

Спротивно на тоа вредноста на синдикалната минимална кошница е поголема од просечно исплатената нето плата во јануари според  Државниот завод за статистика која изнесува 23.196 денари.

Голем дел од експертите предупредуваа дека покачувањето на акцизата додатно ќе влијае на зголемување на трошоците за живот кои и онака едвај ги подмируваат македонските граѓани. Додатно на тоа се воведоа и неколку нови давачки и даноци кои ги оптеретуваат и онака ниските примања.  Македонските граѓани едвај врзуваат крај со крај додека голем дел од нив немаат пари да го поминат месецот.

Македонските граѓани осиромашуваат полека но сигурно. Ветувањата што ги даде владејачката гарнитура на чело со СДСМ пред изборите за покачување на стандардот со зголемување на платата на 30.000 денари не се исполнија. Напротив давачките вртоглаво растат додека платите стагнираат.

Економистите предупредуваат дека поскапувањата на основните производи ќе биде уште поголемо на крајот од 2018 година заради одложениот спирален ефект како резултат на  покачувањето на акцизата.

 

 

 

 

Ознаки: 

Comments are closed.