Koлку заработуваат Словенците, Хрватите, Србите, Босанците, Македонците?

Лани во Словенија и во приватниот и во јавниот сектор платите пораснале.Според последните податоци, највисоки плати имаат Словенците и Хрватите, а најмали Босанците и Македонците.

Во просек по 1.062 евра заработуваат Словенците, а 835 евра земаат Хрватите во просек.Зад нив е Црна Гора со просек од 512 евра.Во БиХ просечната плата е 440 евра, додека во ноември во Македонија платата изнесуваше 377 евра.

Со години наназад ситуацијата е иста. Македонија е на дното, а Словенија е на врвот и другите земји каскаат зад неа.

фактор.мк

Ознаки: 

Comments are closed.