Дневен извештај од светските берзи за 22.02.2018

Вчера, сите три американски индекси паднаа. За време на азиската трговија, еврото ослабе во однос на доларот, а цените на злато и сурова нафта, исто така, забележаа пад.
S & P500

Вчера, сите три американски индекси паднаа. Дау Џонс изгуби 167 поени, додека S & P500 падна 0,55% и се затвори на 2701,33 поени. Победниците беа издвоени Фејсбук (+ 1,08%), Amazon (+ 0,99%) и Google (+ 0,81%), а губитниците Вол-Март (-2,75%) и Verizon (-0 , 96%). На крајот од азиската сесија, фјучерсите за овој индекс (предмет на тргување на платформата МТ4) забележаа пад од 0,39%. Од почетокот на годината, индексот порасна за 1,04%.

Dax30

Dax30 падна во средата (-0,14%), затворајќи на 12470,49 поени. Губитник на денот беше берзата на RWE St (-2.19%). Во 10:00 часот, ifo е показател за економската клима во Германија за февруари.

Злато

Цената на златото паѓа од петокот минатата недела. Американскиот долар е на највисоко ниво во последните десет дена во споредба со кошница со силни валути. Минатонеделните белешки од последната средба на Федералните резерви на САД беа објавени. Тие покажаа дека во втората половина на март, најверојатно, ново зголемување на каматната стапка, односно, прво оваа година. Цената на златото е околу 8:25 часот околу 1321 $ за парична казна унца.

Сурова нафта

Во текот на Азија тргување, цената на суровата нафта опадна бидејќи посилен долар преовладуваше во врска со вестите кои доаѓаат од Американскиот институт за нафта, кој вчера објави дека суроваta нафтападна (-0,9 милиони барели и се очекува раст од 1, 3 милиони евра). Пред крајот на азиската сесија, суровата нафта се продава околу 61,01 долари за барел, што дава пад од околу 1,09%.

EUR / USD

За време на азиската трговија, еврото ослабе во однос на доларот. Минатата ноќ, испратени забелешките од последниот состанок на Федералните резерви на САД, кои покажаа дека преовладува расположение е дека од март продолжува со зголемувања на референтната каматна стапка, бидејќи тоа ќе, во поглед на членовите на комисијата донесе, благ пораст на инфлацијата која ќе  продолжи во текот на оваа година. На тој состанок, исто така, некои членови на комитетот слушнаа дека даночната реформа на администрацијата на претседателот Трамп може да го поттикне економскиот раст повеќе од очекуваното. Триесетгодишните обврзници се зголемија на највисоко ниво од јули 2015 година. Во 10:00 часот, ifo е показател за економската клима во Германија за февруари. Околу 20:20, еврото разменува 1.2266 долари, што на почетокот на европската сесија покажува добивка од 0.14%. Во 14:30 часот ќе бидат објавени редовни неделни податоци од американскиот пазар на трудот, т.е. бројки за бројот на нововработени лица.

GBP / USD

За време на азиското тргување, доларот се засили против британската фунта.

USD / JPY

За време на азиското тргување, јапонскиот јен ослабе во однос на доларот.  Околу 8:20 часот, оваа валута пар е со кои се тргува на ниво од 107,59 јенот во однос на доларот, како што на почетокот на Европската сесија, доларот се појавува посилен во однос на јенот од 0,17%.

EUR / GBP

За време на азиските тргувања, овој валутен пар е во нагорен тренд. Во 10:00 часот, се очекува (IFO) бизнис климата индикатор на расположение во Германија за месец февруари, а во 10:30 часот ќе бидат објавени прелиминарните податоци за раст на БДП во Велика Британија во четвртиот квартал од 2017 година. Околу 20:20, паритетот е на ниво од 0,8838 фунти за евро, што го означува зајакнувањето на еврото за 0,14%.

AUD / USD

За време на азиската трговија, американскиот долар зајакна во однос на австралиската валута. Минатонеделните белешки од последната средба на американските федерални резерви покажаа дека расположението беше огромно

Ознаки: 

Comments are closed.