Електричните автомобили ја кренаа цената на кобалтот

Цените на кобалт за помалку од две години се покачија три пати и се уште не се во својот врв,  а ова се должи на побарувачката на автомобилската индустрија, која има потреба од  овој метал  кој е потребен  за производство на светилки и електрични батерии.

Цената на кобалтот се зголеми на средината на февруари на Лондонската берза (LME) на 82.000 долари, што е највисоко ниво од 2010 година, по нејзиното движење. Од почетокот на 2016 година речиси тројно се зголеми.

Остриот пораст на побарувачката не достигна својот врв, според специјализираната кобалтска фирма за продажба, Дартон Комодитиз.

“Се очекува пазарот да ги евидентира вишоците до 2020 година, кога треба да се потврди прогнозата за експоненцијалниот раст на продажбата на електрични автомобили”, се вели во Извештајот за комерцијалност во Дартон.

“Во 2017 година, околу 72 проценти од вкупната потрошувачка на кобалт беше изгубена за литиум-јонски батерии во мобилните електронски уреди. Овој удел веројатно ќе се намали во време поради растот на автомобилскиот сектор “, соопшти компанијата.

 

Comments are closed.