Моделот на Тесла С ги надмина Мерцедес С и БМВ серијата 7

Луксузниот електричен седан на Tesla ги надминува своите германски конкуренти.
За првпат минатата година, S-моделот го надмина водечкиот 7-сериски автомобил на BMW и луксузната класа М во Мерцедес во Европа.

Според истражувачката фирма Jato, продажбата на S-моделот се зголеми во Европа во 2017 година за 30 отсто на 16.132, надминувајќи ја продажбата на Mercedes S-Class, која само се зголеми за 3 отсто на 13.359, додека испораката на BMW 7 серијата потона за 13 проценти на 11.735.

Тесла, исто така, оди добро во сегментот на SUV: продал 12.000 X модели во Европа во 2017 година – околу 2.000 повеќе од BMW X6, и приближно исто како и Porsche Cayenne.

“Додека владите продолжуваат да го демонизираат дизелот, потрошувачите се залагаат за алтернативи”, рече аналитичарката Јата Фелипе Мунјоз.

Скандалите со емисии на дизел и забраната за дизел гориво во големите градови низ Европа доведоа до пад на продажбата на дизел во Европа. Munjez вели дека е направено совршено сценарио за напредокот на моделот С. Тесла.

Ознаки: 

Comments are closed.