Просечната плата за декември помала од синдикалната кошница

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2017 година изнесувала 23.850 денари и е повисока за 1,7 отсто од декември 2016 година, соопшти Државниот завод за статистика.

Зголемување се должи, пред сè, на повисоката исплатена нето-плата во секторите други услужни дејности (9,8 отсто), преработувачка индустрија (9,3 отсто) и објекти за сместување и сервисни дејности со храна (8,9 отсто).

Просечната бруто-плата пак изнесувала 35.017 денари. Во декември 2017 година, 1,2 отсто од вработените во Република Македонија не зеле плата.

Иако зголемена за 1,7 % просечната плата за декември е помала од синдикалната кошница која изнесува  32.470 денари.

Една просечна плата не е доволна да се прехрани едно просечно семејство. Потрошувачката кошница која ја пресметува Сојузот на синдикати (ССМ) во ноември, за кога има последни податоци, тежела 32.470. Една стандардна плата може да покрие 73% од потребите на едно четиричлено семејство.

Според ССМ, најголем удел во кошницата имаат храната и пијалаците (41.38%), потоа трошоците за домување (32.31%), за хигиена (7.02%), за превоз (7.21%), за облека и обувки (6.70%), за култура (3.30%), за здравје (2.09%).

Потрошувачката кошница за една година „натежнала“ за 312 денари.

Ознаки: 

Comments are closed.