Русија ја надмина Кина по поседување на златни резерви

Русија ги зголемува златните резерви на 1.857 тони злато. Според овој индикатор, Русија сега е на  на петтото место, престигнувајќи  ја Кина.
Резервите на злато во Кина изнесуваат 1,843 тони.

Првите четири места се САД (8.133 тони), Германија (3.374 тони), Италија (2.452 тони) и Франција (2.436 тони).

Покрај тоа, 2.814 тони му припаѓаат на ММФ.Зголемувањето на резервите на злато и овозможува на Русија да ги диверзифицира резервите во валути поради влошените односи со САД, истакнува агенцијата.Се наведува дека Русија купува злато главно ископано на нејзината територија.

Покрај тоа, Турција, исто така, активно купува злато

Ознаки: 

Comments are closed.