„Средната класа“ во Силиконската долина заработува по 400.000 долари годишно

“Пало Алто Неделен” неодамна ги праша жителите на Силиконската Долина: “Како ја дефинирате Вашата социјална класа?”

Истражувањето покажа дека над 80 луѓе кои живеат во Пало Алто и заработуваат до 399.999 долари годишно се сметаат за членови од средната класа. Тие признаа дека иако сметаат дека се богати во другите делови на САД, тие сé уште не можат да си дозволат да купат куќа во регионот на Заливот.

Некои побогати жители на Силиконската долина можеби не се согласуваат со идејата дека остатокот од САД ја гледаат оваа област, како синоним за успех и пари.Имено ,местото опфаќа над 250 жители помеѓу декември и јануари. Повеќето испитаници, дури 81 процент пријавиле приходи од 399.999 долари и сметаат дека се членови на “средната класа”. Потсетиме, не постои широко прифатена дефиниција од средната класа, но овој концепт варира од земја до земја.

Во септември, Бирото за попис на населението на САД ги објави резултатите од истражувањето во 2016 година, во кое беа измерени разните податоци за економските, социјалните и домувањата на жителите на САД.

Истражувањето покажа дека приходите на националните домаќинства се зголемиле за 3,2 отсто, во споредба со претходната година, на 59,039 долари

Според Истражувачкиот центар Пју, граѓаните чиј приход е меѓу 66% и 200% од просечниот национален доход може да се сметаат за претставници од средната класа. Според оваа дефиниција, американското домаќинство, кое припаѓа на средната класа, има приходи во висина од 39.000 до 118.000 долари.

Меѓутоа, во Пало Алто, кој има просечен приход од домаќинства од над 137.000 долари, жителите велат дека во таа област се применува различен стандард за богатство. Тие веруваат дека тие несомнено би припаѓале на богатите општествени слоеви, ако тие живееле во кој било друг дел од САД.

Ознаки: 

Comments are closed.