Големиот „Гибсон“ пред банкрот

Гибсон, еден од најголемите производители на гитара, се соочува со банкрот.
Компанијата зад брендот Les Paul, на која свират  некои од најголемите музичари во историјата на рокенролот како Слеш, Боб Марли, Карлос Сантана и Зека Вајд, е основана пред повеќе од 100 години во Мичиген и сега, по долга историја и огромно влијание врз рокенролот звукот се соочува со  исчезнување.

Поради долгот, компанијата може да банкротира до јули оваа година. Нејзиниот сопственик, Анри Јускевич, се обидува да ја спаси компанијата, но долгот е премногу голем и има мали шанси за успех.

Според неодамнешниот извештај објавен во Нешвил пост, Гибсон Гитар се соочува со долг од 375 милиони долари за помалку од шест месеци. Тие, исто така, може да бидат подложени на дополнителни трошоци во износ од 145 милиони евра за името на банкарските кредити од 2013 година, кои треба да се рефинансираат или да се вратат до 23 јули.

Ознаки: 

Comments are closed.