Дневен извештај од светските берзи за 23.02.2018

Во четвртокот индексите на њујоршката берза најчесто се намалија. Цената на златото повторно паѓа, додека цената на суровата нафта е зголемена.
S & P500

Во четвртокот индексите на њујоршката берза најчесто се намалија. Дау Џонс додаде 165 поени, додека S & P500 порасна за 0,1% и затвора на 2703,96 поени. Вол-Март (+ 1.37%) и Боинг (+ 1.01%), Ситигруп (-0.95%) и Банка на Америка (-0.56%) беа победници. На крајот на азиската сесија, играчите на овој индекс (тргување на MT4 платформата) забележаа раст од 0,46%. Од почетокот на годината, индексот е зголемен за 1,14%.

DAX30

Dax30 падна (-0.07%) во четвртокот, затворајќи на 12.461,91 поени. Губитник на денот беше уделот на компанијата Дојче телеком (-2,37%). Оваа година, податоците за растот на БДП во Германија за четвртиот квартал од 2017 година остануваат на ниво на очекувања. Имено, е забележан раст од 0,6% во четвртиот квартал од 2017 година.

Злато

Цената на златото повторно опаѓа и покрај порастот забележан вчера. Американскиот долар повторно (линеарно) е во фаза на зајакнување кон големите светски валути, бидејќи изгледите за зголемување на ФЕД се зголемуваат во март. Цената на златото околу 08:35 часот е околу 1326 долари .

Сурова нафта

Кон крајот на минатата ноќ, а во текот на Азиското  тргување, цената на суровата нафта се зголеми откако вчера  беше објавен  официјалниот извештај. Кон крајот на азиската сесија,  падот на суровата нафта запре, . Суровата нафта се продава за околу 62,70 долари за барел, што денес изнесува околу 0,11%.

EUR / USD

За време на азиското тргување, еврото ослабе во однос на доларот. Оваа година, податоците за растот на БДП во Германија за четвртиот квартал од 2017 година остануваат на ниво на очекувања. Во 23:00 часот се очекува да се формираат збир на бројки за инфлацијата во еврозоната. Околу 08:30 часот, еврото се разменува за 1,228 долари, што на почетокот на европската сесија покажува зголемување од 0,37 долари во однос на доларот.

GBP / USD

За време на азиските тргувања, доларот се засили против британската фунта. Денес не постојат поважни економски соопштенија и вести од Велика Британија. Околу 08:30 часот, оваа валута изнесува 1.3933 долари, што значи 0,15% зголемување на доларот.

USD / JPY

За време на азиското тргување, јапонскиот јен ослабе во однос на доларот. Околу 20:30 часот, оваа валута се тргува со стапка од 107,10 јени за еден долар, што на почетокот на европската сесија го прави доларот посилен од јенот за 0,33%.

EUR / GBP

Околу 20:30 часот, паритетот е на ниво од 0,8817 фунти за едно евро, што претставува зајакнување на британската фунта за 0,24%.

AUD / USD

За време на азиските тргувања, американскиот долар зајакна во однос на австралиската валута. Околу 20:30 часот, овој валутен пар е на ниво од 0,7817, што го прави австралискиот долар послаб од САД за 0,36%.

Биткоин

Биткоин престана да паѓа во текот на изминатите два дена. Според веб-страницата Altcointoday, трансакциските трошоци во оваа криптовалуа неодамна беа значително пониски. Се известува дека Иран планира да го претстави својата крипто- валута . Биткоин е околу 8:25 часа тргување за (околу) 9680 $.

Ознаки: 

Comments are closed.