После падот на Трансперенси Интернешнл од 17 места Македонија со пад од две места на глобалниот индекс за просперитет за 2017 година

После падот на Трансперинси Интрнешнал листата односно Индексот за перцепција на корупцијата каде Македонија падна за 17 места во однос на минатата година сега земјата бележи пад за две позиции на глобалниот Индекс за просперитет за 2017.

Македонија се најде на 56. место со освоени 60,31 поени од вкупно 100. Oва е пад за две позиции во споредба со минатогодишното рангирање. Поените и позицијата на листата се изведени од поените кои државата ги добила за секоја од категориите.

Инаку, од земјите во регионот, најдобро рангирана е Хрватска која го држи 43. место, додека пак најлошо рангирана е Албанија која е на 75. позиција. Од останатите од регионот, Србија е на 58. место, Бугарија на 51. место, Грција на 49. место и Црна Гора на 65. место.

Ознаки: 

Comments are closed.