УЈП се уште не може да преброи колку граѓани станале ДДВ обврзници

Управата за јавни приходи се уште не знае колку вкупно граѓани се пријавиле како ДДВ обврзници. Иако рокот за пријавување заврши пред повеќе од еден месец, а УЈП податоците ги собира софтверски, се уште не даваат одговор на јавноста колку и дали се пријавиле нови физички ДДВ обврзници кои годишно имаат над милион денари приходи пренесува Алсат М

„Во УЈП правиме анализи она што е ажурирано преку системот, по што ќе излеземе на соодветна прес конференција и ќе информираме колку физички лица досега се имаат регистрирано за целите на Данокот на додадена вредност“, рече Сања Лукаревска – директор на УЈП.

Неодговрено остана и прашањето дали со барањето за пријавување на физичките лица, па потоа изјавите дека нема да има казни, не се продолжува правната несигурност.

Од Владата денеска најавија и дека јавната админстрација нема да зема плата, ако државните институции во рок од три месеци не ги регистрираат своите вработени во информатичкиот систем за управување со човечки ресурси. Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски вели дека со оваа новина, конечно до крајот на нареден месец ќе се знае и точната бројка на вработени во јавен сектор.

„Во моментов од 1.303 институции во Македонија, 259 институции немаат внесено податоци. Односно 173 институции немаат воопшто побарано согласност од Министерството и немаат активна систематизација. А 86 и покрај одобрената систематизација не внеле податоци за своите вработени во регистарот“, изјави министерот Манчевски.

Манчевски вели дека овој регистар треба да даде целосна слика за тоа колку слободни места има во јавниот сектор, каква е старосната структура, колку од постојните вработени се пред пензија како и тоа кој профили недостасуваат во јавната и државна администрација.

Сите институции кои нема да ги ажурираат или достават податоците во предвидениот рок, кога ќе испраќаат налози за плата во УЈП, софтверот ќе јави грешка со напомена дека ја немаат исполнето обврската, и со тоа нема да може да земат плата, додека пак раководители ќе се соочат со постапки пред судовите.

Ознаки: 

Comments are closed.