„Huawei“ прв ќе претстави автомобил кој ќе се управува со телефон со помош на вештачка интелегенција

Huawei, светски технолошки лидер, стана првиот производител на мобилни телефони во светот кој користи паметен телефон со вештачка интелигенција за управување на  автомобили.

Проектот RoadReader ги поместува границите на технологијата на Huawei за да ги идентификува објектите и ги тестира можностите за учење, брзината и изведбата со помош на вештачки интелигентни уреди.

За разлика од другите автомобили без возачи,  во кои се откриени само пречки, модел на Huawei – Porsche Panamera  се трансформира во возило без возач, кој не само што може да гледа , но најважно е што може да ја разбере својата околина односно средина.

Ова значи дека тој може да препознае илјадници различни предмети, вклучувајќи куче и мачка или топка и велосипед, и да научи да  направи најсоодветен потег.

Повеќето независни автомобили кои се во фаза на развој се потпираат на компјутерската моќ на сопствени чипови развиени од трета компанија. Но, како дел од својата мисија да се направи невозможното можно, Huawei ја применува технологија која веќе се користи во нивните паметни телефони, што ја докажува нивната супериорна функционалност и способност да се натпреваруваат дури и со најнапредна технологија развиена за целите на самоуправувачки  автомобили.

Ознаки: 

Comments are closed.