Главни туристички атракции во земјите ширум светот (инфографик)

Инфографикот кој го изработи Vouchercloud ги преставува најважните работи кои би требало да ги направите или посетите во секоја одделна земја во светот, според Tripadvisor.

Со други зборови листата се темели на соединување на милиони рецензии од патниците кои ги искусиле овие знаменитости или активности од прва рака.

Како што истакнува сајтот, овие рецензии доаѓаат од луѓето кои ги оцениле сите атракции во едно подрачје – од туристички замки до скриени богатства – и крајниот резултат е прилично фер.

Но, оваа демократска компонента исто така има и негативно влијание. Во Велика Британија, на пример, најголема оценка не добија Big Ben, Stonehenge или Churchill War Rooms – туку студиото во кое е снимен Harry Potterи има 32.000 рецензии од 83 проценти од рецензиите, што го котира на место со 5 ѕвездички.

Како најголема атракција во нашата земја е издвоено Охридското езеро. Инфографикот (зголемен) може да го погледнете ТУКА.

Comments are closed.