Бафет заработил 29 милијарди долари од даночната реформа која ја спроведе Трамп

Американскиот милијардер Ворен Бафет изјави дека профитот на неговата конгломерат значително се зголеми и заработил $ 29 милијарди долари, како резултат на даночните реформи претседател Доналд Трамп.

Компанијата за осигурување на Бафет Беркшир Хетавеј објави рекордна квартална и годишна добивка.

Бафет, кој е еден од најбогатите луѓе во светот, се спротивстави на овој план.

Во писмо до инвеститорите Бафет изјави дека намалувањето на данокот изнесува речиси половина од нето вредноста на добивката на компанијата во 2017 година.

“Огромно сума од нашите профити  потекнува од нешто што го имаме постигнато. Само 36 милијарди долари добиени од работењето на Беркшир. Останатите $ 29 милијарди ни е дадено во декември, кога Конгресот го промени американскиот даночен  закон”, рече Бафет.

Аналитичарите проценуваат дека мултинационалните корпорации ќе имаат најголема корист од пакетот за даночни реформи.

Ознаки: 

Comments are closed.