Економските индикатори катастрофални- Граѓаните сиромашни, економијата пред колапс

Македонската економија со најслаби резултати за 2017 година. Имено, растот на БДП ако може да се нарече раст е некаде околу нулата што е катастрофално лошо како за економијата така и за стандардот на граѓаните.

Во услови кога светската економија бележи порас градежништвото е во опаѓање за некаде околу 11 проценти, индустриското производство се движи некаде под нулата околу 4 проценти.

Понатаму, состојбата со  странските директни инвестиции е алармантно лоша. Имено, 2017-тата  владата ја заврши со 100 милиони евра помалку директни странски инвестиции, споредено со она што било случај на крајот од 2016-тата година.

Позагрижувачки од овој факт е и топењето на девизните резерви.Така во  2017-тата година бруто домашните девизни резерви се намалени за цели 266 милиони евра, што  е околу 11 проценти помалку споредено со она што било ситуација на 31 декември во 2016-тата година.

Покачувањето на давачките и даноците додатно влијаат врз и онака слабиот стандард на граѓаните. При отсуство на странски директни инвестиции кои креираат нови работни места и постепено влијаат на пазарот на труд и на покачување на платите економијата тоне додека граѓаните живеат во сиромаштија без никаква животна перспектива.

Владата пред изборите ветуваше странски инвестиции намалувале на невработеноста, вработување на младите, јакнеење на земјоделието и помош кон домашните компании но ништо од ова не се реализира.

Сите овие фактори придонесуваат за тоа Македонија да има едни од најслабите економски резултати во случај кога сите соседни земји и Европа ги бележат своите економски постигнувања.

Ознаки: 

Comments are closed.