Кои се професиите кои ќе се бараат во иднина

Експертите велат дека до 2025 година, половина од сега позната работа ќе биде заменета со вештачка интелигенција.

Американскиот футурист Реј Карцвеил истакнува дека до 2020 година компјутер од 1.000 долари ќе ја има моќта на човечкиот мозок. Ова е потврдено и од Универзитетот Окфорд, со предвидување дека во следната деценија 35 отсто од професиите би можеле да бидат автоматизирани.

Една група професии сигурно ќе се фокусира на проблемите кои човештвото сé уште не успеа да ги реши: климатските промени, решавањето на проблемите со тероризмот и сајбер безбедноста. Особено е важно што сите интереси кои се поврзани со креативноста имаат иднина, како и оние кои се мултидисциплинарни.

“Комбинацијата на традиционалните индустрии со разбирање на технологијата е каде што во иднина е. Ова создава уште еден нов свет на професии кои се однесуваат на дизајн во најширока смисла.

Автомобилската индустрија повторно се шири. Паралелно и во голема мера се работи на развивање на автомобил со ниска потрошувачка на гориво и емисиите, како и автомобили на електричен погон, и интелигентни возила. Иако овие паметни автомобили изгледаат како класични, сигурно е дека нивниот изглед ќе биде променет со развојот на електрониката и нивната масовна употреба.

Ознаки: 

Comments are closed.