Нестле во војна со 6 европски трговски ланци

Швајцарската компанија за храна “Нестле” во моментов е во “војна” со шест европски ланци на супермаркети кои ги  бојкотираат нивните стоки и  бараат пониски цени.

Според Ројтерс, водечките во светот компании за храна вчера се судрија со AgeCoreom, Женевската група, која претставува шест европски трговците на мало. Според информации од своите LinkedIn страница, членови AgeCorea германскиот “ЕДЕКА”, францускиот “Intermarche”, шпанскиот “Eroski” швајцарската “Соработка”, белгискиот “Colruyt” и италијанскиот синџир “Conad”.

Преговорите продолжуваат, а швајцарската компанија се надева дека наскоро ќе се постигне задоволително решение. Бојкотот на стоки дојде до многу лошо време , со оглед на тоа за 2017 година објавен е еден  од најслабите растови на продажбата во последните 20 години, од само 0,4 проценти на 89.8 милијарди франци.

 

 

Ознаки: 

Comments are closed.