Денеска Министерството за финансии се задожува за нови 26.5 милиони евра

Министерството за финансии денеска   планира да се задолжи за нови 26,5 милиони евра.

На официјалната страна на Министерството за финансии е закажана аукција на државни хартии од вредност во вкупен износ од 1.635.000.000 денари.Имено, закажана е аукција на 5 годишни државни обврзници без девизна клаузула во вредност од 1.000.000.000 денари и на 12 месечни државни записи без девизна клаузула во вредност од 635.000.000 денари.Ова е втор пат како владата на Република Македонија се задолжува  овој месец, првиот пат беше на 13-ти за 36 милиони евра.Задолжувањата не престануваат, вкупниот долг се проценува на околу 1.4 милијарди евра откако СДСМ ја презеде власта. Доколку се пресметува само задолжувањата од почетокот на оваа година владата не задолжи за само 2 месеци  вртоглави 659,5 милиони евра вклучувајќи ја и евро-обврзницата од 500 милиони евра.

 

 

Експертите велат дека поголем проблем од задолжувањата е фактот дека со овие пари не е отпочнат ниту еден капитален проект кој би бил од долгорочна и стратешка важност за економијата и идните генерации на Република Македонија. Исто така во јавноста беше познато дека сегашната влада кога беше во опозиција беше најголемиот критичар за енормните задолжувања додека сега кога е на власт континуирано ги практикува.

Ознаки: 

Comments are closed.