Дневен извештај од светските берзи за 27.02.2018

Во понеделникот индексите на њујоршката берза завршија со добри резултати. За време на азиската трговија, цената на суровата нафта е во благ тренд на опаѓање, а цената на златото исто така е намалена.
S & P500

Во понеделникот, индексите на њујоршката берза завршија различно. Дау Џонс додаде 399 поени, додека S & P500 порасна за 1,18% и затвори на 2779,60 поени. Победниците беа издвоени Cisco (+ 3,09%) и Intel (+ 2,89%), а само Кока-Кола заврши  на малку негативна територија (-0,02%). На крајот на азиската сесија, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) забележаа пад од 0,25%. Од почетокот на годината, индексот порасна за 3,96%.

Ger30

Германскиот индекс бележи раст во понеделникот (+ 0,35%), затворајќи на 12527,04 поени. Во 14:00 часот, прелиминарните бројки за индексот на потрошувачки цени во Германија ќе бидат објавени за февруари. Губитник на денот бил  Фрезениус (+ 2,49%).

Злато

Цената на златото паѓа.Цената на златото е околу 8:25 часа околу 1334 долари за парична казна унца.

Сурова нафта

За време на азиската трговија, цената на суровата нафта е во благ тренд на опаѓање. . Очекувањата се дека САД ќе го срушат обемот на производство на Русија до 2019 година. Во 22:30 часот, информации за акции се очекува на американскиот Институт за нафта. На околу 8:20 часот, суровата нафта се продава за околу 63,84 долари за барел, што за денес дава пад од околу 0,11%.

EUR / USD

За време на азиското тргување, еврото зајакна во однос на доларот. На околу 08:25 часот, еврото се разменува за 1.2331 долари, што на почетокот на европската сесија покажува зајакнување на еврото за 0.11%.

GBP / USD

За време на азиското тргување, доларот се ослабна во однос на британската фунта. Нема големи економски изданија и вести од Велика Британија денес. На околу 08:25 часот, оваа валута е на 1.3973 $ за фунта, што значи пораст на   фунтата од 0,03%.

USD / JPY

За време на азиското тргување, јапонскиот јен се зајакна во однос на доларот, најмногу поради изненадувачки повисоката инфлација од методологијата на Банката на Јапонија. Околу 8:35 часот, оваа валута пар е со кои се тргува на ниво од 106,88 јенот во однос на доларот, како што на почетокот на Европската сесија на доларот слабее во однос на јенот за 0,06%.

EUR / GBP

За време на азиското тргување, овој валутен пар е во благ нагорен тренд. Нема големи економски изданија и вести од Велика Британија денес. На околу 08:30, паритетот е на ниво од 0,8822 фунти за евро, што значи ослабување на британската фунта за 0,02%.

AUD / USD

За време на азиската трговија, американскиот долар зајакна во однос на австралиската валута. Во 08:35 часот, овој валутен пар е на ниво од 0,7844, што го прави австралискиот долар послаб во споредба со САД за 0,13%.

Биткоин

Цената на bitkoin повторно е  10.000 и околу 08:35 часот се тргуваше за (околу) 10140 долари. Јужнокорејски официјален претставник денеска изјави дека сé уште размислува како да го регулира пазарот на крипти.

 

 

 

 

 

 

 

Ознаки: 

Comments are closed.