ЕБРД: Потребни се децении да Западен Балкан го достигне стандардот на Европската Унија

Шест земји од Западен Балкан имаат силен економски потенцијал за раст и приближување кон ЕУ, но тие треба да ги подобрат своите економски перформанси, оценува Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во извештајот за дијагноза на состојбата на економијата на земјите од Западен Балкан.
ЕБОР е домаќин на третиот инвестициски самит за Западен Балкан во Лондон.

Во извештајот се наведува дека охрабрување за  регионалната соработка во последните две децении постигнале Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Косово, Црна Гора и Србија а со тоа  постигнале и  напредок кон членството во ЕУ.

Сепак, според ЕБОР, ќе бидат потребни децении – дури и во оптимистичкото сценарио, за регионот да го достигне просечниот животен стандард на ЕУ, објави N1.

Целосната конвергенција, како што се вели, ќе бара од земјите од Западен Балкан да воспостават сеопфатна “реформска агенда” за подобрување на продуктивноста и инвестициите.

Лошите институции и премногу присуството на државата во некои индустрии го оневозможуваат приватниот сектор, кој дава главен придонес кон економското производство, за да се постигне целосен потенцијал. Во извештајот се вели дека продуктивноста на приватниот сектор во Западен Балкан е само 60 отсто од нивото на ЕУ, 55 отсто во преработувачката индустрија и 70 во услугите.

Подобрување на раст на продуктивноста и да се спречи прекумерна задолженост на претпријатијата “, слабата вклученост на младите луѓе”, нелојалната конкуренција, сивата економија, корупцијата, тежок даночната администрација, проблеми со испораките на електрична енергија и ограничени обезбедени финансиски средства.

Ознаки: 

Comments are closed.