Министерството за финансии денеска се задолжи за 6.7 милиони повеќе од планираните –Наместо 26.5 милиони, владата зема 33.2 милиони евра

Денеска на страната на Министерството за финансии беше закажана аукција на државни хартии од вредност од 26.5 милиони евра.

Имено, Владата и Министерството за финансии според најновите информации од Народна банка на Република Македонија односно според одржаните аукции денеска се задолжи за 33.2 милиони евра или за 6.7 милиони евра повеќе од планираните.

Инаку, Владата на Република Македонија објави календар во кој секој месец се предвидени по две домашни задолжувања на кои се одредени износите на задолжувања. За месец февруари се закажани 2 задолжувања и тоа на 14-ти февруари кое се одржа и на кое Министерството се задолжи за 36 милиони евра додека второто задолжување или аукција на хартии од вредност беше закажана за денеска. Аукцијата на хартии од вредност според календарот на задолжување требаше да изнесува 1.637.000.000 денари односно 26.5 милиони евра но новата сум изнесува 2.024.240.000 денари или вкупно 33.2 милиони евра.

 

Скандалозен е фактот дека Владата и Министерството за финансии не се додржуваат до планираните задолжувања кои и онака се огромни и  згора на тоа уште и  ги зголемуваат сумите на задолжување.

Македонските граѓани се задолжени за скоро 1.4 милијарди евра од кога новата влада дојде на власт.  Со новите задолжувања само од почетокот на годината износот на вкупни задолжувања  која ја вклучуваат и еврообврзницата  изнесуваат 668.7 милиони евра.

Ознаки: 

Comments are closed.