Партиските вработувања во полн ек- ЈКП Водовод Битола ќе потроши скоро 20 илјади евра за привремени вработувања

На официјалната страна на системот за Јавни набавки ЈКП Водовод Битола планира да потроши 1.190.000 денари односно скоро околу 20.000 евра за привремени вработувања.
На огласот под предмет на договорот за јавна набавка стои Ангажирање на агенција за привремено вработување.


Институциите и владата континуирано вработуваат партиски кадар на СДСМ во државните и јавните институции. Имено, во јавноста излезе информација за одредена  шема која сегашната власт ја користи за да ги обезбеди своите партиски послушници и активисти со работа на државен грб.

Како е најлесно да се вработи партиски кадар на СДСМ, а тоа да не биде на оглас ? Таа шема се спроведува на следниот начин.Прво се ангажираат со договор на привремено вработување, па после 3 месеци да се вработат со договор на неопределено.Ваква шема на вработување ја користи сегашната власт предводена од СДСМ за да ги вработува партиските некомпетентни кадри во државната и јавната администрација. Ова не е прв пат владата да вработува партиски кадри на овој начин.
Најдобар пример за масовното вработување во Владата е вработувањето на 120 партиски војници на СДСМ кои се вработени под договор на дело и тоа речиси сите од нив во секторот “комуникации“.Разликата помеѓу редовното вработување и она што е со привремено вработување е што секој што сака да се вработи во државната администрација треба прво да се пријави на оглас за чие одобрување треба да даде министерот за финансии и да се поминат сите филтри како интервју за работа и исполнување на одредени критериуми и стандарди.
Но кај оние со привремени вработувања доволно е да се ангажира Агенција за привремени вработувања, која оди во ставка “услуги“ на која ќе и се се исплати одреден надоместок за нејзината улога и толку.

Други критериуми и квалификации не се потребни. Најважната работа кај овие вработувања е што овие договори од привремени со постоечкиот закон се трансформираат во договори на неопределено време, што на СДСМ му се дава можност да ја преполни државната и јавната администрација.

Ознаки: 

Comments are closed.